ico-callendar.svg Кога?
всяка сряда и петък
15:30 - 16:30
ico-location.svg Къде?
Център "Малки чудеса", гр. София, ул. Майор Д. Думбалаков 38
ico-price.svg Цена

45,00 лв.

Двигателно развитие и умения

Движението е любимо занимание на всички деца от най-ранна възраст. У тях е естествено заложен инстинктът да стимулират и развиват всички части от тялото си. И това съвсем не е случайно!

Защо развиването на физическите умения е толкова важно?

Движението, физическата активност и развитието на моторните умения е пряко свързано с напредъка на мозъка, защото то дава както информация за външния свят, така и знания за собственото тяло. След като придобият контрол над тялото си, децата започват да натрупват и сила. Това им позволява да се учат все повече, да напредват и да растат. Физическите умения са тясно свързани и с умственото развитие и когнитивните умения – учебният процес, поведението и способността за концентрация. Все повече данни сочат, че успехът в училище зависи в голяма степен и от усвояването на моторно-двигателни умения, контрола върху стойката, зрителното развитие и координацията ръка-око.

Какви са ползите от стимулирането на моторно-двигателните умения?

Работата върху тези умения помага на детето да придобие сила и увереност в тялото си. Също така насърчава децата да се упражняват и да се занимават с физическа активност, което е важно за здравословния начин на живот. Развиването на тези умения помага на способността на детето да прави по-сложни умения в бъдещи дейности – усъвършенства се фината моторика, подобрява се когнитивното развитие, концентрацията, социалните умения, по-доброто справяне с учебния процес. Също така се укрепва общото физическо състояние на организма и се предотвратяват изоставания в растежа и развитието.

Моторно планиране, контрол и координация

Това са три взаимосвързани термина, които описват какво се случва в тялото по отношение на всяко движение – от махането с ръка, до писането и по-сложни серии и комбинации, всичко изисква планиране, контрол и координация.

Моторното планиране представлява способността да организираме действията на тялото, да знаем какви стъпки да предприемем и в какъв ред, за да изпълним дадена задача.

Например, планиране на движението, необходимо, за да се облечем, би включвало следните стъпки – обуване на чорапи, с ясната представа, че това идва преди обуването на обувки, както и обуването на правилната обувка на точния крак. Трудността при моторното планиране е известна като диспраксия. Децата с това състояние имат нормален капацитет от сила и мускули, но изпитват трудност при планирането и координирането, нужни, за да ги използват.

Моторния контрол на движенията е способността да използваме мускулите си за дадена задача – движение на четката за зъби по зъбите, например. Финият контрол на движенията изисква деликатни и прецизни действия като тези, необходими за писане с молив или закопчаване на копче. За по-големи движения – скачане, бягане или каране на колело, използваме по-широка група мускули. Дете, страдащо от липса на контрол при движенията, ще се затруднява да хване молив или да върти педалите на колелото.

Координацията на двигателните действия е способността да използваме множество части на тялото за определено действие. Важно е да може да се използват и двете страни на тялото – билатерална координация. Много от уменията, които децата използват в училище или в игрите и забавленията изискват двустранна координация. За да срежеш лист хартия е необходимо държането на ножица в една ръка и на лист хартия в другата. Всичките тези умения са свързани помежду си. Дете с двигателни затруднения при планирането, ще има трудности и с моторния контрол, а неправилния контрол на движенията води и до проблеми с координацията.

Движат ли се достатъчно децата ни?

Модерният начин на живот се отразява на децата ни. Те са уморени от седене, макар че имат крещяща нужда от раздвижване, а прекарват все повече часове пред различни екрани и устройства. През цялото това време мозъкът не обработва информацията правилно и това има неблагоприятно въздействие върху развиващия се организъм – сърдечно-съдовата, храносмилателната, нервната и опорно-двигателната системи. Притеснително е и колко бързо нараства процентът на гръбначните изкривявания, плоските стъпала и изкривяването на долните крайници сред децата. Предотвратяването на опорно-двигателните проблеми на най-малките и последствията от тях е тясно свързано с профилактика, ранна диагностика и своевременна комплексна корекция. Колкото по-рано се открие проблема, толкова по-лесно се коригира, защото децата не надрастват сами тези симптоми!

Именно затова в Център за детско развитие “Малки чудеса” решихме да открием специална програма за насърчаване и усъвършенстване на така важните за всички малчугани двигателни умения. Стремежът ни е да предложим иновативни занимания, които са базирани на дългогодишния ни опит от работа с деца и съчетават различни техники с елементи от ерготерапия, йога и физическо натоварване и развитие чрез игра.

Със специално подбрани разнообразни и интересни упражнения и игри, в приятна и комфортна обстановка и с наставленията на специализиран преподавател, децата ще имат възможност да развият потенциала си и да подобрят цялостното си физическо състояние. Да изградят полезни навици и любов към активния начин на живот, който е така важен за развитието им във всички области в неповторимия етап на растеж, който представляват детските години.

Заниманията са съобразени с индивидуалните особености на всяко дете – неговата възраст, ниво на развитие, двигателни умения и темперамент. Те могат да бъдат групови или индивидуални, а всички участници ще научат и полезни напътствия, упражнения и техники, които може да се практикуват и у дома.

Нашите специалисти ще изберат най-подходящите упражнения за вашето дете, както ще ви покажат и техники, които можете да използвате всеки ден във вашия дом.

  • Първичната консултация е на стойност 45 лв.
  • Индивидуално посещение – 45 лв.
  • Пакет от 12 индивидуални посещения с 15% отстъпка – 38.25 лв.
  • Участие в група по лечебна физкултура – 25 лв. (ако се събере група от минимум 3 деца)

За Катя Василева

Катя Василева е преподавател по физическо възпитание и спорт, майстор на спорта, треньор, ЛФК-гръбначни проблеми, сартифициран преподавател по бадминтон. Занимава се с индивидуални и групови занимания с деца и възрастни с гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Завършиле е НСА ,,Васил Левски” през 1986 г., а към момента работи в ЧСУ,,Дружба”. Водила е групи за лечебна гимнастика в детски градини за деца и преподаватели.

“Бъдете Активни, Красиви, Енергични и Волеви! Обичайки тялото си му подарявате сила и живот! Обичам да работя най-вече с деца, защото те са искрени и обичащи. Обожавам, когато видя в очите им воля да се справят!”


Катя Василева

Катя Василева

Инструктор по лечебна физкултура