ico-callendar.svg Кога?
16 май 2024 г.
13:00
ico-location.svg Къде?
Онлайн
ico-price.svg Цена

30,00 лв.

Как да подкрепяме своите близки, станали родители на недоносени бебета | м. май

Оставащо време до събитието

Ако ваши близки са станали родители на недоносено дете, може би във вас се е породил въпросът как да ги подкрепите по възможно най-добрия начин?

В тази дискусионно-практическа среща ще поговорим за преживяванията и нуждите на вашите близки, но също ще поставим фокус и на собствените емоции, страхове и притеснения, свързани с преждевременното раждане.

Когато става въпрос за подкрепа към близък в труден момент, най-честите реакции са два вида.

  • Първият е несъзнателно да омаловажим ситуацията, често поради липса на капацитет да допуснем факта, че това, което се случва е реално, трудно, опасно и неясно. В този случай казваме неща като: “Всичко ще се оправи.”, “Ще видиш, че се тревожиш напразно.”, “Всичко е наред, ей сега ще мине”. Обикновено този тип реакция на подкрепа генерира гняв и усещане за неразбраност, защото не само, че нещата не са наред, но и в действителност никой не знае какво ще се случи.
  • Вторият вид реакция е несъзнателно да залеем близкия си със собствените си страхове и тревоги, изпадайки в емоционална криза, бидейки в невъзможност да овладеем плача, безсилието и тревогата си. От този тип реакция произлизат думите “Защо ви се случи на вас това?”, “Ужас!”, “Трагедия!”. Но с тази реакция, вместо ние да помагаме, на нас ни трябва помощ.

Ето защо близкият се чуди как да успокои нас, увеличавайки и собственото си безпокойство, и дори предпочита да не ни казва нищо повече, за да не ни тревожи допълнително. Това, обаче допълнително ни отдалечава и намалява възможностите да си помагаме.

И ето и въпросът, към който ще се насочим с тази среща – Как да подкрепяме истински? Заповядайте, за да изследваме реакциите и възможностите си да бъдем опората, от която най-близките ни имат нужда! 

 

Кога? 16.05.2024 г. от 13:00 до 15:00 ч.
Къде? Онлайн
Водещ: Ния Коновска, Фамилен и брачен консултант | Психотерапевт* към Център за детско развитие “Малки чудеса”
Цена за участие: 30 лв., плащане по банков път. Регистрацията и заплащането се извършват предварително в срок до 14.05.2024 г.

За автора:

Ния Коновска е завършила магистърска програма “Артистични психосоциални практики и психодрама” към НБУ с дипломна работа на тема “Изследване на психологическия свят на майките на бебета от 0 до 1 година посредством групови практики”. Завършила е и двугодишно обучение по фамилно консултиране към Институт по фамилна терапия – България. От 2017 г. посещава група по психодрама, социометрия и групова терапия, а от началото на 2021 г. и обучителна група, подготвяща психодрама асистенти и терапевти. През 2014 г. Ния  завършва обучение за йога инструктори, а през 2018 завършва и авторския курс за обучители на Росица Божкова “Носещи живот в себе си”.

Ния работи в Център за детско развитие “Малки чудеса” от март 2020 г.  като психолог и психотерапевт. Основният й фокус са фамилни и лични психологически консултации и терапия на възрастни (най-често родители), както и на бебета (деца до 1 година), но основно през работа с родителите.

*Психотерапевт във формиране

 


Ния Коновска

Ния Коновска

Фамилен и брачен консултант | Психотерапевт*