ico-callendar.svg Кога?
11 октомври 2022 г.
10:00
ico-location.svg Къде?
Google Meet
ico-price.svg Цена

30,00 лв.

Уебинар “Как да научим малкото дете да чете? А дали е добра идея?!”

Оставащо време до събитието

В социалните мрежи е пълно с идеи, от които да се възползваме, когато искаме да измислим занимание за собственото си мъниче. Често обаче тези клипчета могат да ни изкушат да преминем границата на възможностите и най-вече на нуждите на самото дете.

В този уебинар ще поговорим за основите на детското развитие и защо не е добра идея да караме тригодишни деца да правят несвойствени за възрастта си неща, като четене, писане и решаване на задачи със събиране и изваждане.

“Все по-често в практиката си срещам деца на 2-3 години, които могат да „рецитират“ азбуката или цифрите над 10, но не могат да се катерят, затрудняват се да осъществят контакт с другите деца и срещат затруднения да разпознават и да се справят със собствените си емоции. Използвам думата „рецитират“, защото на тази възраст те наизустяват информацията без да я разбират, т. е. могат да преброят до 10, но не могат да извадят 4 молива от чашата. Така започва един от големите проблеми.”

Всъщност децата учат най-интензивно във възрастта от 0 до 3, но това учене се осъществява най-вече през тялото. Малкото човече натрупва знания чрез докосване, изследване на средата, формата, материята. Това натрупване на знания идва основно през сетивата. То е основата, на която след това ще се развият и надградят всички останали умения. Например как едно дете ще може да изписва дума и ще определя местата на звуковете в нея, ако не знае какво е начало, среда и край? А какъв по-добър начин да го разбере от играта, от това да го изпита през собственото си тяло и усещания.

Подобен проблем се среща все по-често и при по-големите. В желанието си да дадат най-добрия възможен старт на децата си, родителите ги записват в училища, чиято репутация е свързана с по-ранното развитие и по-високо академично ниво. Обикновено програмата на тези училища, съдържа материал, предназначен за първи, а понякога дори за втори клас. Има изисквания за поддържане на определен успех, безкрайно седене на чинове и писане на домашни.

В убенира ще научите какви са важните умения за децата според възрастта им и как да подпомогнем когнитивното развитие на детето по забавен и емоционален начин.

За лектора

Татяна Митова завършва бакалавърска програма по Логопедия през 2008 г.,  магистъска програма „Комуникативни нарушения на развитието“ през 2010 г. и магистърска програма по предучилищна педагогика през 2014 г. в СУ „Св. Климент Охридски“. Преминала е базисно обучение за работа по метода на д-р Мария Монтесори, както и варианта му за деца със специални образователни потребности (СОП). Продължава да развива знанията и уменията си, като посещава семинари и обучения, свързани с диагностика и терапия на нарушенията в детското развитие.

За Център „Малки чудеса“

Център за детско развитие “Малки чудеса„ е терапевтично пространство, част от Фондация “Нашите недоносени деца”, което предоставя комплексна терапевтична подкрепа и консултиране на деца в ранна възраст (0-7 г.) и техните семейства. В Центъра работят логопеди, психолози, ерготерапевт, фамилен терапевт, които имат дългогодишен опит в работата с деца в ранна възраст, срещащи различни по тежест и произход развитийни затруднения. Център “Малки чудеса„ дава възможност за провеждане както на индивидуални, така и на групови терапевтични занимания, групи за адаптация за деца, групи за подкрепа за родители, лекционно-дискусионни семинари по теми, свързани с родителство и подкрепа на ранното детско развитие.


Татяна Митова

Татяна Митова

Логопед

Уебинар “Как да научим малкото дете да чете? А дали е добра идея?!”

Татяна Митова е логопед в център за детско развитие “Малки чудеса” и се занимава с:

  • консултация на родители, относно  езиковото и говорно развитие в детска възраст;
  • диагностика на езиковите и говорни нарушения при деца в предучилищна и начална училищна възраст;
  • терапия на езикови и говорни нарушения.